Buiten schilderen met Moose Färg: schildertips
Alles goede raad op een rijtje
Op deze pagina vindt u heel veel praktische schildertips voor het buiten verven van tuinhout, zoals schuttingen, pergola’s, en (tuin)huizen. Met deze goede raad levert het verfwerk u het meeste rendement op. Zo maakt u het schilderen gemakkelijk, aangenaam en zorgt u voor een duurzaam resultaat voor vele jaren.
- Over het goed voorbewerken van de ondergrond
- Tips voor het aanbrengne van de verf.
- De ideale verfomstandigheden en droogtijd
- Wat te doen bij schimmel en algen
- Het onderhoud: verf bewaren en schilderwerk schoonmaken
Wilt u direct aan de slag?
Schildertips: Ondergrond voorbewerken
1) Bestudeer eerst goed de ondergrond, verwijder eerste de losse verf delen, dan dient u het oppervlak van uw houten product te ontvetten met houtzeep Polarsken, een milieuvriendelijke lijnoliezeep. Hierdoor wordt het oppervlak vet en vuil vrij, dit zorgt voor een goede hechting van uw Moose Färg houtverf.
2) Als u de oude verfresten heeft verwijderd dan kunt u de ondergrond goed opschuren met korrel 80. Een ruw opgeschuurde ondergrond geeft een mooier resultaat en komt strak in de houtverf.
3) Soms is het nodig om alle, dan wel zoveel mogelijk het hout zoveel mogelijk kaal te halen. Dit is zeker het geval als de onderlaag niet stabiel is en later kan gaan bladderen, dan gaat de nieuwe laag Moose Färg mee… Lees hierover meer bij: verf verwijderen.
Wilt u schimmel en rot voorkomen vraag dan meer informatie. Het gebruik van anti schimmel middelen is altijd milieubelastend, dus als u zonder kunt is dat altijd het beste. Als u hier toch voor kiest in moeilijke situaties bestaat schimmelvoorkomende impregneer om het hout mee voor te behandelen voor het verven; Als u al schimmel heeft heb ik daarvoor een speciale spray om de schimmel te verwijderen. Vraag advies.
Let op: als hout erg vers is of geimpregneerd komen er sappen uit het hout. Dit vermindert de hechting, daarom is het beter om vers hout eerst goed te laten doordrogen (dit kan enige weken, soms een maand duren). Dit is met name het geval met geïmpregneerd hout.
Voorbehandeling is altijd essentieel voor een duurzaam resultaat of u nu een tuinhuis wilt verven dan wel een schutting, overkapping of pergola. Ook als u een houten huis wilt behandelen of slechts de kozijnen: het voorwerk is vaak het belangrijkst! Zelfs bij gewoon tuinhout is goede aandacht voor het voortraject essentieel.
Aanbrengen na voorbehandeling
3) Als basislaag brengt u Moose Färg eerst 1 keer aan, het is zijn eigen grondverf. Gebruik bij voorkeur geen grondverf of primer van een ander merk. Moose F en RDM kunnen overigens wel aangebracht worden over een goede grondverf mits deze ademend is. Heeft u “het weer” in het hout (blauwschimmel) dan is een behandeling met Svampdöd anti schimmel te overwegen. Lees meer bij Schimmel voorkomen.
4) Als de basislaag opgedroogd is dan kunt u de afwerk laag aanbrengen. U dient dus minimaal 2 lagen aan te brengen. Tussen de lagen dient u het oppervlak niet te schuren. Minimale temperatuur rond 13 graden, anders droogt de verf te langzaam.
Moose F is ideaal voor glad geschaafd hout zoals we in Nederland veel gebruiken. Ook als het hout al geimpregneerd of geverfd of gebeitst is zorgt de extra toevoeging in Moose F voor het beste resultaat. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoorten af of ze elkaar verdragen.
F type is in het overgrote deel goed te gebruiken MITS de voorbehandeling goed wordt gedaan (ruw schuren tot de grondlaag, vetvrij schoonmaken bijvoorbeeld met Moose Polarsken lijnoliezeep. Laat de 1e laag goed laten doordrogen anders kan de tweede laag de eerste weer oplossen en is het lastig om kwaststrepen te voorkomen en een dekkend resultaat te bereiken.
Wilt u meer schildertips? Mail ons of bel 06 55 333 165 voor deskundig advies
Moose F is ook prima bruikbaar op beton, leem keramiek (bloempotten) als u wilt buiten schilderen. Voor stenen buitengevels van huizen is er te weinig ervaring en beveel ik Moose niet aan. Een rustiek tuinmuurtje echter geeft een prima resultaat.
Schildertips: Conditie van de ondergrond
Zorg ervoor dat hout luchtdroog is, dat betekent 17 % vochtgehalte. Na 3 a 4 maanden in de openlucht is het meeste versgezaagde hout meestal ok. U kunt het vochtgehalte overigens prima meten met een vochtmeter, die kosten ca. 200 Euro maar u kunt het beste uw houtleverancier vragen natuurlijk.
Als het hout nog vochtig is als u verft is er geen man over boord maar de sappen kunnen door de verf heen naar buiten komen en de verf droogt langzaam. Als u het vervolgens gewoon een half jaar laat staan kunt u weer over de eerste laag heen schilderen, geen probleem. Dit doorslaan gebeurdt heel zelden ook bij zeer harsrijke houtsoorten zoals Douglas spinthout.
Let ook op dat u de kopse kanten (waar het hout afgezaagd is) ook goed meeneemt. Dat voorkomt indringing van vocht en is erg belangrijk voor de duurzaamheid van uw werk. Het beste is de kopse kanten met Moose S te doen als daar mogelijkheid voor is.
Verschillende ondergronden, geverfd, gebeitst of met een andere behandeling
In sporadische gevallen blijkt de ondergrond toch niet verenigbaar, dat is goed te zien als het F type figuurtjes trekt (dit is een oppervlaktespannings effect). Dan lukt het echt niet. Komt niet vaak voor maar bv Sikkens Amerol hecht niet. Even proberen is het beste. Overigens kan Moose F Vasa Svart prima over verweerd carbolineum worden aangebracht (na ontvetten), het is een ecologische carbolineum vervanger.
Schoonmaken hoeft niet als het nieuw hout is; als het verweerd is even goed afspuiten met de hogedrukspuit (de spraystand). Houdt er wel rekening mee, dat Moose S en F goed moeten drogen voor er een bui overheen kan. Dat kan soms bij vochtig weer en lagere temperatuur 2 tot 3 dagen duren.
Als het hout onbehandeld is of ruw dan gaat het drogen veel sneller want het water uit de verf kan heeft ook een uitweg in het hout. Voor hard hout en gelakt hout moet u echt goed ruw schuren (korrel 80, gebruik bijv. Nulla Otta) en wachten tot de verf is uitgehard voor de tweede laag. Dat geldt ook voor ingebruikname: laat de verf even goed uitharden voor u gaat zitten.
Wilt u Moose Färg kleurcombinaties proberen? Maak uw eigen Moose Färg kleurcombinaties…
Schildertips: Onderhoud en oververven bij buiten schilderen
Onderhoud is erg gemakkelijk, u hoeft eigenlijk niets te doen. Alleen als u groene of zwarte aanslag krijgt is het aan te raden met een sopje van zeep bijvoorbeeld lijnoliezeep Polarsken de verf even licht af te nemen en met water na te spoelen. Vooral niet met iets dat schuurt, gewoon een zachte spons o.i.d.. De verf wordt weer als nieuw. Mocht de verf wat verweerd zijn, dan kunt u ook na deze schoonmaakbehandeling alles licht overkwasten en het resultaat is weer als nieuw.
Dus niet schuren (een klant merkte op dat Moose Färg eigenlijk zelfschurende verf is…). Het enige dat u fout kunt doen is de verf te dik aanbrengen, dat maakt de laag kwetsbaar. Beits of verf? Moose Färg wordt in Zweden verf genoemd maar zuigt in het hout. De benaming dekkende beits is dan ook evenzeer van toepassing. Het is de ideale houtbescherming.
Schildertips: Droogtijd
De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een grote rol bij het drogen. Het drogen soms een dag of 2 duren. Beiden zijn wel stofdroog en voor oog prima maar het er zit nog wat vocht in en voor die tijd is een hoosbui is gewoon teveel. Ook hier weer geen man over boord, u kunt altijd bijverven naderhand. Echt totaal watervast en uitgehard is de verf pas na een week. Dat is overigens met alle soorten verf het geval. De verf kan in het begin weer vocht opnemen en zacht worden en in het slechtste geval iets afregenen. Zacht geworden verf kunt u rustig weer laten drogen overigens, dat is geen probleem.
Beneden 15 °C gaat het allemaal veel langzamer, beneden 10 ºC moet u echt niet meer verven.
Wilt u meer schildertips? Mail ons of bel 06 55 333 165 voor deskundig advies
Schildertips: Schimmel en “het weer”
“Het weer” is heel hardnekkig en moet zo snel mogelijk de kop ingedrukt worden! U kunt het goed verwijderen met Moose Polarsken, maar ik heb ook goed ervaringen met gewoon dunne bleek, dat verhelpt al veel.
Wilt u schimmel en rot voorkomen? Er is schimmelvoorkomende behandeling om het hout mee voor te behandelen voor het verven, vraag advies.
Boktor en houtworm zijn weer een ander gevaar. Deze kunt u bestrijden met oxaalzuur of boorzuur (borax). Oxaalzuur helpt ook tegen houtrot. Beide zuren zijn neurotoxisch dus kijk uit met het gebruik! In verdunde vorm kunnen beide middelen goed werken.
Wilt u meer schildertips? Mail ons of bel 06 55 333 165 voor deskundig advies
Schildertips: Bewaren en schoonmaken
U kunt Moose Färg heel gemakkelijk van uw handen en uit kleren en de kwasten verwijderen door ruim te spoelen met water en een beetje zeep bijvoorbeeld lijnoliezeep Polarsken. Doe dat zo snel mogelijk. Als de verf doorgedroogd is gaat het slecht uit kleren, als het direct gebeurt is het er zo uit.
Moose Färg in ongeopend minimaal twee jaar houdbaar. Sla de verf op bij lage temperatuur maar boven 5 °C. De verf mag absoluut niet bevriezen! Geopend en gebruikt is het van groot belang koel te bewaren, de bacteriën, die bij het gebruik zijn ingebracht houden van lijnolie en natuurlijk stijfsel zodat interessante schimmelcultures kunnen ontstaan. Hoe kouder hoe beter dus maar boven 5° C. Onder die temperatuur gaat de verf kapot, zeker als het bevriest.
Bij buiten schilderen is het aan te bevelen om een werkpotje te vullen en hier de kwast in te dopen. Daarmee voorkomt u dat bacteriën in de verf komen en zich later ontwikkelen zodat de verf bederft. Tenslotte is het een natuurproductd en de beestjes houden ook van tarwemeel en lijnolie. Ongeopend of direct weer gesloten is de kans op bederf minimaal.
Lees hier meer over het schoonmaken en bewaren van de kwasten
Schildertips: UV bestendigheid van Moose Färg houtverf
Als u Storuman Skydd träolja buiten gebruikt zult u zeker elke 2 jaar de behandeling moeten herhalen. De reden hiervoor is, dat de UV blok door de zonnestralen wordt opgegeten. Die moet u dus aanvullen, vandaar. Storuman Skydd is wat melkachtig, dat maakt het schilderen en doseren gemakkelijk. Het melkachtige verdwijnt en u krijgt een prachtig resultaat want de nerf komt beter uit. Storuman Skyd is perfect voor de binnenkant van uw tuinhuis.
Voor behandeling van liggend hout (zoals vlonders) is Pansar waterafstotende behandeling het beste.