Home » Verfadvies » Kota verven in traditionele Scandinavische kleuren

Kota verven in traditionele Scandinavische kleuren

Bent u gevallen voor de charme van een Finse kota? Dan is Moose Färg de ideale verf om uw huisje een Scandinavische kleur te geven. Kota’s bestaan al eeuwenlang en worden tegenwoordig gebruikt als sauna, grill-huisje of blokhut.
Uw kota verven met onze damp-open, waterafstotende verf helpt om deze lang te beschermen en mooi te houden.

Op deze pagina leest u meer over:

kota verven
Kota geverfd in Zweeds rood (Falu Röd)

“Je kookverf is perfect, Jan. Op de foto zie je een Kota, de verf zit er 2 jaar op.”

Kota verven? Kies voor Moose F houtverf.

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

3 redenen om Scandinavische verf voor uw kota te gebruiken

Ideaal voor zachte houtsoorten als vuren en grenen

De hutjes worden vaak gemaakt van grenen- of vurenhout. Deze houtsoorten staat erom bekend dat ze onder vochtverschillen gaan krimpen en uitzetten. Het gevolg: het hout krijgt kleine scheurtjes. Moose F is zeer geschikt voor deze houtsoorten omdat de verf als een beits in het hout trekt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de charmante houtnerf zichtbaar blijft, maar ook dat de verf niet gaat bladderen wanneer het gaat krimpen en uitzetten. Uw kota verven met een goede ademende, waterafstotende verf helpt om deze te beschermen en langer mooi te houden

Gemakkelijk in gebruik en onderhoud

Om te verven met Moose Färg hoeft u geen professional te zijn. Het verfwerk is simpel en kan gewoon met een blokkwast. Doorgaans heeft u na 2 lagen een dekkend resultaat, bij lichte kleuren soms 3. Schuren tussen de lagen is niet nodig. Ook fijn: de verf ruikt aangenaam en is gemakkelijk van de handen en uit kleren te wassen. En het onderhoud? Dat hoeft doorgaans pas na 4-5 jaar weer.

Unieke matte Scandinavische kleuren

Of u nu kiest voor het klassieke Zweeds rood, voor het populaire diepzwart of voor het bescheiden Kiruna Grå: met een van de kleuren uit het Scandinavische kleurenpalet bent u verzekerd van een kota waar u veel complimenten over zult krijgen. Benieuwd naar de kleuren? Laat ons u kosteloos een kleurenkaart toesturen. Lees op deze pagina meer over de kleurmogelijkheden.

Wat de Zweedse houtverf zo geliefd maakt:

Hoe moet ik mijn Finse kota verven? Advies en tips

  1. Kies het juiste moment.

    Als uw kota van nieuw hout gemaakt is, houdt er dan rekening mee dat het hout nog gaat 'werken'. Er wordt vaak gebruikt gemaakt van open houtsoorten zoals grenen- of vurenhout, welke onder invloed van de weersomstandigheden zal gaan krimpen, uitzetten en scheuren. Soms zit er in nieuw hout ook een impregneermiddel wat uit het hout zal komen zetten in de eerste maanden na het plaatsen.

    U kunt gerust een aantal maanden na het plaatsen wachten met verven. Het hout is dan voor een groot deel uitgewerkt en eventuele impregneer is uit het hout getrokken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet erg om hout een tijdje 'onbeschermd' te laten staan.

    Tip: Wilt u toch liever direct gaan verven? Zet er dan 1 laag op. Moose F is een ademende verf, de impregneer kan dus door de laag verf heen zetten. Het zal mogelijk wel voor vlekken zorgen. Zet na een aantal maanden de tweede laag erop voor een mooi resultaat op de lange termijn.

    Verf bij een temperatuur boven de 15 °C. Ook bij zeer warm weer kunt u prima verven met Moose F, zorg er dan voor dat de verf met water is verdund om kwaststrepen te voorkomen.

  2. Voorbewerking.

    Moose F kan direct op het hout van uw tuinhuis worden aangebracht, een grondlaag of primer is niet nodig. Even schoonmaken en ontvetten is aan te raden, zeker als het hout geïmpregneerd is. Dit kan bijvoorbeeld met een sopje met Polarsken biologische lijnoliezeep. Als het hout is gladgeschaafd dan raden we u aan om het even op te schuren met een grove korrel (80). De verf kan zich dan beter hechten aan het hout.

    Tip: Bij de meeste constructies is er goede isolatie en ventilatie zodat houtschimmel wordt voorkomen. Als een ruimte langere tijd vochtig blijft dan ontstaat er kans op schimmel. Gebruik antischimmelmiddel Svampdöd voor het voorkomen en bestrijden van schimmels. U kunt een klein scheutje in de verf doen of het middel verdunnen met water en op schimmel-gevoelige delen spuiten.

  3. Kota verven.

    Het verven zelf is een feestje. Moose F ruikt lekker en smeert als yoghurt. Gebruik een (blok)kwast, zo komt u goed in alle kiertjes van het hout. Verdunnen met 5-10% water is aan te raden, zeker bij de eerste laag. Dan kan de verf goed in de kota trekken.  Zorg dat de eerste laag droog is voordat u de tweede laag opbrengt. De kota verven met twee lagen geeft een dekkend resultaat. Bij lichte kleuren is soms een derde laag nodig. Kwaststrepen vallen vanzelf weg na de tweede laag.

    Tip: Combineer een Scandinavische kleur met accenten in Norrland Vit (sneeuwwit) of Grädde (gebroken wit), zoals op de foto's op deze pagina. Hierdoor komt de kleur nog beter uit maakt u er een speelser geheel van.

  4. Onderhoud

    Onderhoud van Moose F is heel simpel. U hoeft eigenlijk niets te doen. Schoonmaken kan met een vochtige doek. Als u de kota na een aantal jaar wil oververven dan is schuren niet nodig, dit raden we zelfs zeer af. Maak de boel even schoon en verf de kota met 1 nieuwe laag zodat u weer jaren vooruit kunt.

Andere producten om uw kota mee te beschermen

Storuman Skydd - kleurloze beits voor vurenhout

vuren transparante beits

Als u de karakteristieke houtkleur juist mooi vindt, dan kiest u voor Storuman Skydd. Hiermee beschermt uw uw hout zonder het een kleur te geven. Bedenkt u zich wel dat een transparante beits werkt als een zonnebrand: na verloop van tijd is de UV-blok uitgewerkt. Dit hangt af van de hoeveelheid zon die erop staat, maar meestal ongeveer na een jaar.
Lees meer over Storuman Skydd →

Dimma - half-transparante beits voor vurenhout

Met Dimma geeft u uw kota een kleurtje, maar blijft het hout ook gedeeltelijk zichtbaar. Populair zijn de white wash en grey wash, maar u kunt ook wash in een van onze kleuren nemen. Dimma wordt ook vaak gebruikt om de gelige kleur van vurenhout te maskeren.
Lees meer over Dimma →

Fam. Rekker (Kollum): "Onze stookhut (stuga) staat hier alweer een paar maanden. De bedoeling was om hem in Zweedse rood te gaan schilderen maar toch besloten om hem in het diepzwart te gaan verven. Met witte accenten. Hut eerst schoongemaakt met de lijnoliezeep. Daarna was het verven geweldig om te doen. Dekt heel mooi." Bekijk de voor- en na-foto's.

De originele Scandinavische kleuren voor uw kota

Moose Färg komt uit Scandinavië en is verkrijgbaar is de unieke Zweedse kleuren. De verf is volledig mat. Falu Röd (Zweeds rood), Vasa Svart (diepzwart) en Skåne Gul (Zweeds geel) zijn traditionele Scandinavische kleuren en bevatten aardpigment. Ook het Zweeds blauw of groen zijn prachtige kleuren om uw kota in te verven. Wilt u een specifieke andere kleur, zoals okergeel? Wij kunnen met een RAL- of NCS-nummer iedere gewenste klantkleur voor u maken.

  • Falu Röd

    Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
  • Vasa Svart

    Diepzwart

  • Bohus Blå

    Zweeds blauw

    Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
  • Blytungs Grå

    Loodgrijs

    Blytungsgrå (loodgrijs)
  • Ljus Blå

    Lichtblauw

    Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
  • Kiruna Grå

    Parelgrijs

    Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
  • Skiffer Grå

    Leisteengrijs

    Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
  • Åmål Grön

    Zacht groen

    Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
  • Dalarna Grön

    Zweeds groen

    Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
  • Skåne Gul

    Zweeds geel

    Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Op onze handgeverfde kleurenkaart staan alle kleuren exact weergegeven. Vraag de kleurenkaart gratis aan.

Geschiedenis van de kota

Een kota (ook wel grill-hut, stuga of grillstuga genoemd) is een huisje dat van origine in Lapland voorkwam. Eeuwen geleden trok het Sami-volk rond in het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen, vaak onder barre omstandigheden. Zij hadden woningen die gemakkelijk mee te nemen waren op hun trektochten, maar tegelijkertijd warmte boden tegen de lage temperaturen. In eerste instantie werden de tipi-achtige huisjes van rendierhuiden gemaakt, inmiddels zijn het stevige houtconstructies.

Meer weten over de Sami? De geschiedenis wordt prachtig samengevat in de video "My People - The Sami people".

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.