Bijenkast verven met diervriendelijke verf
Zoekt u een verf voor bijenkasten? Een aantal van mijn klanten hebben hier goede ervaringen mee. Bijenkasten staan doorgaans het hele jaar buiten waardoor het goed is om een beits of verf te gebruiken die bestand is tegen de weersomstandigheden. En uiteraard geen schadelijke bestanddelen voor de bijen of andere insecten bevat.
Moose F is zeer goed geschikt om een bijenkast te verven. De verf werkt als een beits en ervoor zorgt ervoor dat het vocht niet in het hout kan binnendringen. Zo wordt het hout beschermd tegen de vochtverschillen. De verf is watergedragen en heeft een milieuvriendelijke samenstelling. Overigens werd mij door kenners verteld dat bijen gevoelig zijn voor kleur. Het ziet er in ieder geval vrolijk uit!
Bijenkast verven? Kies voor Moose F.
Wilma Smits: “De bijenkasten zien er super uit met Moose Färg. Zeer geschikt voor de kasten op de bijenstand. Ze staan het hele jaar buiten en houden zich goed.”
Waarom een bijenkast verven?
Bijenkasten staan dag in, dag uit bloot aan de elementen. Regen, zon, wind en temperatuurwisselingen kunnen de houten kast aantasten. De kasten zijn doorgaans gemaakt van zachtere en minder duurzame houtsoorten, zoals vuren of grenen. Door een laag natuurlijke verf aan te brengen, bescherm je het hout tegen vocht en schimmel en verleng je de levensduur van de kast.
Een mooie kleur op je bijenkast staat niet alleen erg mooi, maar helpt ook om verschillende kasten makkelijk te onderscheiden. Handig als je meerdere bijenvolken hebt.
Verfadvies voor het verven van uw bijenkast
Bijenkasten uit online shops worden meestal gemaakt van open houtsoorten zoals vurenhout. Een enkele keer wordt ook red cedar gebruikt. Ze zijn overigens ook zelf te maken. Wanneer het hout vers uit de bouwmarkt vandaan komt dan is het hout vaak nog niet gedroogd. Een professionele houtzagerij levert vaak hout dat al langer heeft opgelegen.
Bij vers hout is het raadzaam om dit eerst enkele weken tot maanden te laten staan. Het hout kan dan goed drogen in de kern. Ook zal het hout onder invloed van de vochtverschillen buiten nog gaan ‘werken’ – uitzetten, krimpen en scheuren. Dat is een karaktereigenschap van het natuurlijke materiaal.
Bij hout dat geïmpregneerd of geolied is raden we u aan om goed te ontvetten. Dit is bij kant-en-klare bijenkasten meestal niet het geval, maar bij het zelf maken van houten planken uit de bouwmarkt kan dit zo zijn.
Gladgeschaafd hout moet voor het verven even worden opgeschuurd (korrel 80). Zo kan de verf beter aan het hout hechten.
De bijenkast verven zelf is zeer gemakkelijk: gebruik hiervoor Moose F en een kwast. Verdun de verf – zeker bij de eerste laag – ongeveer 5-10% met water. Laat de eerte laag drogen. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid duurt dit enkele uren tot een dag. Schilder vervolgens de tweede laag en laat goed doordrogen. Bij een dagtemperatuur boven de 20 graden is de tweede laag binnen twee dagen goed gedroogd. Bij lagere temperaturen duurt dit iets langer.
Onderhoud is simpel: u hoeft eigenlijk niets te doen. Schoonmaken kan met wat lauw water en eventueel wat zeep. Bij het oververven hoeft u niet te schuren. U kunt de bijenkast even schoonmaken en vervolgens een nieuw laag erop zetten.
Verf voor bijenkast kopen?
Kim (Helmond): “De bijenkasten heb ik blauw geschilderd met jullie verf en het resultaat is heel mooi geworden. Daarnaast vonden wij het ook hele fijne verf om mee te werken. De bijen lijken ook blij te zijn met hun onderkomen 🙂 Op de foto zie je dat ik één latje gewoon naturel heb gelaten, om het contrast te laten zien.”
De binnenkant van de bijenkast behandelen
De binnenkant van de bijenkast hoeft in principe niet geverfd te worden. Omdat Moose F een dampdoorlatende verf is zal het hout niet zorgen voor kromtrekken en is technisch gezien tweezijzig verven niet nodig. Ik heb mij zelfs laten vertellen dat bijen zelf zorgen vaak voor een beschermd laagje. Indien u toch de binnenzijde wil beschermen, bijvoorbeeld bij een kleiner bijenvolk dat niet in staat is om deze laag te maken, dan wordt door imkers vaak aangeraden om binnenkant van de bijenkast te verven met propolisbeits .
Omdat een bijennest warm en vochtig kan zijn, kan bij onbehandelde – maar zelfs ook behandelde – kasten schimmelvorming optreden. We raden u in dat geval aan om anti-schimmelmiddel Svampdöd te gebruiken. Dit middel helpt bij bestrijding en voorkoming van houtschimmel.
“Wat ben ik blij met dit product van Zweedse kwaliteit. De kleurtinten zijn bijzonder mooi en oogt heel natuurlijk.” Lees meer –>
Wilt u persoonlijk deskundig advies?
Stuur een e-mail
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.
Kippenhok verven met diervriendelijke verf
Kippenhok verven met diervriendelijke verf Een kippenhok is functioneel, maar mag er ook leuk uitzien. Of u nu een nieuw kippenhok heeft neergezet of een kippenhok bouwt van oude planken, …