Home » Moose Färg Blog » De 5 meest gemaakt fouten tijdens het schilderen met Moose Färg verf (en hoe je ze voorkomt)

De 5 meest gemaakt fouten tijdens het schilderen met Moose Färg verf (en hoe je ze voorkomt)

Wil u het beste resultaat behalen met schilderen? Hier delen we de vijf meest gemaakte fouten bij het schilderen met Moose Färg verf en geven we u tips om deze te voorkomen. Zo zet u straks een prachtig resultaat neer!

1. Verven zonder te verdunnen (op een hete zomerdag).

Het klinkt verleidelijk: het is een mooie, zonnige dag, u heeft tijd en zin om buiten te schilderen, dus u gaat direct aan de slag. Helaas kan het erg warm weer roet in het eten gooien. De verf kan opdrogen voordat deze in het hout heeft kunnen trekken. Dit zorgt voor een slecht hechtende verflaag, die kan gaan bladderen.

Oplossing: Verdun de verf altijd met water, vooral bij warm weer. Voeg minstens 10%-20% water toe aan de verf als het buiten warm is. Dit zorgt ervoor dat de verf beter in het hout trekt en u een mooier, duurzamer resultaat krijgt.

2. Glad hout verven

Een ander veelgemaakte fout is het niet goed schuren van het hout voordat u begint met verven. Als het hout te glad is, kan de verf er niet goed intrekken, waardoor deze niet goed blijft zitten. Dit komt doordat het hout niet genoeg open staat om de verf op te nemen.

Oplossing: Schuur het hout goed met schuurpapier korrel 60 of 80 voordat u begint met verven. Dit opent de houtvezels en zorgt ervoor dat de verf beter hecht en in het hout kan trekken. Als u een glad geschaafd oppervlak heeft, zal de verf op het oppervlak blijven liggen en er niet in kunnen trekken.

oude verf schuren

3. Dikke lagen

Veel mensen denken dat dikke verflagen beter zijn, omdat ze de oppervlakte bedekken en een egale uitstraling creëren. Maar dit is niet het geval bij Moose Färg verf. Het aanbrengen van te dikke lagen kan juist leiden tot een filmlaag die kan afbladderen. Moose Färg is een beits, die in het hout moet trekken om het hout te kunnen beschermen.

Oplossing: Breng altijd dunne lagen verf aan in plaats van dikke lagen. Dunne lagen drogen sneller en zorgen voor een gelijkmatige en sterke hechting. Een dikke laag kan aan de buitenkant snel droog lijken, maar de binnenkant blijft nog nat, wat kan leiden tot kwetsbare en glanzende plekken.

Bij temperaturen boven de 30 graden is de verf extra gevoelig voor het vormen van te dikke lagen, vooral als u in de volle zon schildert. Verdun de verf bij zulke temperaturen extra (tot wel 20%) en breng de verf in dunne lagen aan.

4. Over een oude verflaag schilderen

Soms komt het voor dat u over een oude verflaag schildert, zonder de oude laag goed te hebben behandeld/verwijderd. Dit kan ertoe leiden dat de verf niet goed hecht en uiteindelijk mee afbladdert wanneer de oude laag begint te schilferen.

Oplossing: Verwijder altijd goed de oude verflaag als deze al begint te bladderen. Het is belangrijk om te zorgen voor een schone en stevige ondergrond, zodat de nieuwe verflaag zich goed kan hechten. Wanneer de oude verflaag niet bladdert, is het voldoende om deze goed grof op te schuren met schuurpapier korrel 60 of 80.

5. Over hout schilderen waar iets in of op zit

De verf hecht niet goed als er iets op of in het hout zit, zoals een oude olielaag, algen of vuil. Dit kan ervoor zorgen dat de verf als een filmlaag op het hout komt te liggen, waardoor vocht en lucht eronder kunnen komen en de verf gaat bladderen.

Oplossing: Zorg ervoor dat het hout volledig schoon en vrij is van oude lagen, algen en oliën voordat je begint met verven. Dit kan bijvoorbeeld met een sopje van lijnoliezeep.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kunt u het meeste halen uit uw schilderproject met Moose Färg verf. Op die manier kunt u genieten van een prachtig, langdurig resultaat. Veel schilderplezier!