
Veel mensen proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom wordt ons steeds vaker gevraagd of onze verf vegan is. En ja dat is ze! Hieronder leest u meer over vegan verf en welke dierlijke ingrediënten vaak in verf zitten.
Vroeger maakten schilders hun eigen houtverf met een aantal simpele ingrediënten: pigment, vulmiddel (om de verf strijkbaar te maken en een basis voor het pigment te bieden), een verdunnende drager (zoals terpentine, of tegenwoordig water, wat vroeger ook al een populaire keuze was), en een drogende olie, die na een uur of twee uithardt zodat de verf goed hecht aan het hout.
Schilders uit die tijd gebruikten vaak dierlijke producten in hun verf, wat destijds als een natuurlijk en goedkoop alternatief werd beschouwd. Ze voegden bijvoorbeeld gelatine, caseïne (melkproteïne), en zelfs ossenbloed aan hun mengsels toe. Deze ingrediënten waren makkelijk verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er nu diervriendelijke alternatieven voorhanden.
Met de opkomst van vegan verf kunnen we nu verf kopen die zowel effectief als respectvol is voor dieren. Onze verf is 100% vegan, waardoor u kunt kiezen voor een product dat geen schade toebrengt aan het dierenwelzijn. Vegan verf is niet alleen beter voor dieren, maar draagt ook bij aan een gezonder milieu, met minder verbruik en lagere uitstoot.
Helaas is nog niet alle verf vegan. Veel traditionele verf bevat dierlijke ingrediënten die niet altijd duidelijk of zelfs helemaal niet op de verpakking staan. Als u zeker wilt weten wat er in uw verf zit, is het aan te raden om dit na te vragen bij de fabrikant. Wij vinden het belangrijk dat u weet wat u koopt en proberen zo transparant mogelijk te zijn over de ingrediënten die we gebruiken.
Hieronder hebben we een lijst van dierlijke bestanddelen die vaak in verf voorkomen samengesteld, zodat u weet waar u naar kunt vragen.

1. Bijenteerwas of bijenwas
- Bron: Bijen (zweet).
- Gebruik: Wordt toegevoegd aan verf of houtafwerkingen om een glanzende en waterafstotende laag te creëren.
- Weetje: Om 1 kilogram bijenwas te produceren, moeten bijen ongeveer 6 tot 8 kilogram honing verzamelen. Dat betekent dat voor elke 1 kilo was, de bijen miljoenen bloemen moeten bezoeken!
2. Schelpenkalk (calciumcarbonaat)
Schelpenkalk wordt ook wel gewoon kalk genoemd. Schelpen worden gebrand en het poeder wat daarbij ontstaat (calciumcarbonaat). Dit kan ook nog geblust worden met water om zo calciumhydroxide (gebluste kalk) te maken.
- Bron: Gemalen schelpen of fossiele resten.
- Gebruik: Wordt gebruikt als vulmiddel in verf.
- Weetje: Schelpenkalk wordt vooral gebruikt om de bodem te verbeteren op plekken waar de pH waarde van de bodem laag is. Door schelpenkalk toe te voegen wordt een optimale omgeving gecreëerd voor groeiende planten.

3. Schellak
Schellak wordt geproduceerd door de lakluis, een insect dat leeft op bepaalde bomen in Azië. De insecten scheiden een harsachtige stof uit die wordt verzameld, verwerkt en gebruikt als schellak. Deze stof wordt vaak gebruikt in houtafwerkingen, nagellak en als glansmiddel voor bepaalde voedingsmiddelen.
- Bron: Lakluizen.
- Gebruik: Wordt in houtafwerkingen en soms als additief in verf voor een harde glans gebruikt.
- Weetje: Schellak wordt vaak gebruikt in professionele nagellakken, vooral in de gel-nagellak. Het biedt een langdurige glans en maakt de nagellak harder.

4. Caseïne
- Bron: Koe (melkproteïne).
- Gebruik: Caseïne wordt vaak gebruikt in traditionele melkverf en sommige watergedragen verven als bindmiddel.
- Weetje: Caseïne wordt ook gebruikt in de voedselindustrie, waar het dient als een emulgator in verschillende voedingsmiddelen, zoals kaas en proteïneshakes. Het kan zelfs worden omgevormd tot plastic-achtige stoffen en wordt soms gebruikt in de productie van kunststoffen en lijmen.
5. Ossenbloed
- Bron: Runderen (bloed).
- Gebruik: In traditionele verven (bijvoorbeeld ossenbloedrood) wordt het voor zijn kleur en beschermende eigenschappen gebruikt.
- Weetje: In sommige oude culturen werd ossenbloed als een geneeskrachtig middel gebruikt. Het werd verondersteld te helpen bij bloedarmoede en werd zelfs verwerkt in bepaalde “herstellende” tonics en drankjes, omdat het als een rijke bron van ijzer werd beschouwd.

6. Karmijn
- Bron: Cochenilleluis.
- Gebruik: Wordt als rood pigment in sommige verven gebruikt.
- Weetje: Karmijn is een kleurstof die van een heel klein diertje afkomstig is, namelijk een luis. Die luis wordt geplet zodat we haar bloed kunnen gebruiken om voedingsmiddelen, zoals roze koeken, cosmetica en verf een mooie roze of rode kleur te geven.

7. Gelatine
- Bron: Dieren (bindweefsel, zoals huid en botten).
- Gebruik: In sommige historische en decoratieve verven wordt het als bindmiddel of verdikkingsmiddel gebruikt.
- Weetje: Gelatine is een veelvoorkomend ingrediënt in snoep. Het geeft deze lekkernijen hun kenmerkende taaie en veerkrachtige textuur.
8. Albumine
- Bron: Kippen (ei-eiwit).
- Gebruik: Soms wordt het toegepast in oude technieken voor decoratieve schilderingen.
- Weetje: Albumine speelt een belangrijke rol in de medische wereld. Het is een essentieel eiwit in het menselijk bloed dat helpt bij het handhaven van de bloeddruk en het transporteren van stoffen zoals hormonen, vitamines en medicijnen. In ziekenhuizen wordt het vaak toegediend bij mensen met ernstige bloedingen en brandwonden of als onderdeel van behandelingen voor leverziekten.