Schimmel bestrijden en verwijderen uit hout
Houtschimmel zoals groene aanslag en blauwschimmel bestrijden
Hout is een prachtig en veelzijdig bouwmateriaal, maar helaas is het niet immuun voor schimmelvorming. Houtschimmel ziet er niet alleen slecht uit, het kan uw hout ook echt aantasten. Het bestrijden en voorkomen van schimmel dus is essentieel om hout duurzaam en gezond te houden.
Op deze pagina leest u alles de oorzaken van houtschimmel, hoe u het kunt herkennen en, belangrijker nog, tips om schimmel te voorkomen en van bestaande schimmel af te komen.
Ter bestrijding en voorkoming van houtschimmel
Hoe ontstaat houtschimmel?
Schimmelvorming in hout wordt vooral veroorzaakt door een relatief hoge luchtvochtigheid. Bij een hogere temperatuur is het klimaat helemaal ideaal voor schimmel, daarom komt het met name veel voor in de herfst. Als vocht niet goed uit het hout kan trekken dan blijft het langere tijd vochtig. Schimmels dwarrelen eigenlijk altijd in de lucht, en zij nestelen zich graag in het vochtige hout. Houtschimmel komt daardoor veel voor onder houten afdakjes omdat er condens blijft hangen.
Schimmel is een soort houtparasiet die zich bij voorkeur nestelt op naaldhout. Maar onder de ongeveer 100 soorten blauwschimmel zijn er ook soorten die beuken en zelfs sommige tropische houtsoorten aantasten.
De blauwschimmel komt meestal voor in het zogenaamde spinthout. Dit is de buitenste laag van een boomstam. Daarom zijn planken meestal maar aan één kant aangetast, al kan het bij brede planken ook aan beide kanten voorkomen. Het schimmelnetwerk (mycelium) groeit in de cellen van het spinthout en op het oppervlak en vormt dan de vruchtlichamen.
Komt houtschimmel nu meer voor dan vroeger?
Het lijkt erop dat houtschimmel tegenwoordig sneller optreedt. Een verklaring hiervoor kan het opwarmende klimaat zijn. Schimmels nestelen zich bij hout dan lang vochtig is en bij relatief hogere temperaturen. Dit 'herfst-weer' komt nu vaker voor in Nederland waardoor schimmels zich mogelijk 'liever' nestelen in het hout hier.
Een andere verklaring is de kwaliteit van het hout. Door een tekort aan hout worden bomen sneller gekapt. Deze relatief jonge bomen bevatten minder sterk hout met een hoger vochtgehalte.
Is schimmel gevaarlijk voor het hout?
Ja. Schimmel in hout ziet er niet alleen niet zo mooi uit, het is ook nog eens niet goed voor de kwaliteit van uw hout. Hout kan een zeer duurzaam bouwmateriaal zijn en gaat in principe decennia - bepaalde houtsoorten zelfs eeuwen - mee. Wanneer schimmels zich in het hout nestelen dan kunnen ze houtrot veroorzaken. Houtrot zorgt ervoor dat het hout zijn gewicht en sterkte verliest. Het is dus belangrijk om houtschimmels te voorkomen en ontstane schimmel te verwijderen uit het hout.
Hoe ziet houtschimmel eruit?
Er zijn verschillende soorten schimmels. Er zijn vele soorten schimmels. Groene alg-aanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) komen het meeste voor in hout. Hieronder enkele foto's van de zwarte puntjes die blauwschimmel achterlaat. Deze schimmel komt veel voor onder afdakjes, overkappingen en niet-geventileerde schuren van hout.
Hoe kan ik houtschimmel voorkomen?
Aangezien houtschimmel wordt veroorzaakt door vocht is het belangrijk om te kijken naar manieren om te voorkomen dat uw tuinhout lang vochtig blijft. Op droog hout groeien geen schimmels.
1. Ventilatie is het belangrijkste tegen houtschimmel
Ventilatie is het kernwoord bij schimmel. Als het hout goed kan drogen treedt schimmelvorming of algaanslag meestal niet op. Een simpele en super effectieve manier om schimmel uit het hout te verwijderen is dus om te zorgen voor goede ventilatie van een ruimte. Vergelijk het met een plastic bakje waar water in zit: wanneer u deze afsluit dan zal het er maanden later nog steeds in zitten, als u deze openzet dan zal het vocht verdampen. Simpelweg een raam openzetten helpt in vochtige ruimtes enorm.
2. Isolatie van een houten dak (bijvoorbeeld bij schimmel in een overkapping of schuur)
Zwarte schimmel komt het meest voor bij schuren en overkappingen. Er zijn anti-schimmelmiddelen, maar kijk eerst naar de constructie. Wanneer overkappingen niet geïsoleerd zijn, dan blijven deze lang vochtig en dus gevoelig voor schimmelnesteling. Het aanbrengen van isolatie op de het bestaande dakleer en vervolgens weer met dakbedekking afdekken is vaak vrij simpel en levert veel op in het voorkomen van nieuwe schimmels.
Er zijn echter omstandigheden waarin u meer moet doen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de omgeving vochtig is (midden in het bos, struiken) of de ventilatie van uw betimmering niet optimaal is. Dan kunnen algen en vooral zwarte schimmel ook op de buitenkant voorkomen.
Soms lijkt het of de verf verweert maar bij nadere inspectie zult u zien dat het zwarte puntjes zijn. Actie is dan wel geboden want de schimmel gaat in het hout zitten en zal alleen erger worden en niet uit zichzelf verdwijnen. Ook na schoonmaken is dat het geval want de schimmel zit door de verf heen in het hout.
3. Schimmelbestrijding van hout voor het schilderen
Helpt houtverf Moose F tegen houtschimmel?
Moose F is een ecologische verf zonder toegevoegde gifstoffen . Er zit een minimale hoeveelheid biocide in, wat in de regel genoeg is om houtschimmel te voorkomen. Moose F is bovendien 'ademend', dat wil zeggen dat het hout niet afgesloten wordt en het vocht dus weer uit het hout kan trekken. Bij lakverven zie je vaak dat het hout afgedekt wordt waardoor het vocht niet meer uit het hout kan komen. Dit dampdoorlatende karakter van de verf en de biologische biocide is doorgaans genoeg om te beschermen tegen schimmel.
Schimmel voorkomen bij het verven
Er zijn situaties waarbij schimmelvorming bijna altijd optreed, zoals bij ongeïsoleerde houten dakjes. U kunt u een anti-schimmelmiddel Svampdöd gebruiken ter voorkoming. Dit is een schimmeldoder die u simpelweg op het hout kan spuiten of kwasten en laten drogen. Reinigt u de ondergrond zeer gronding, zeker als er al schimmel aanwezig is. Spuit het hout vervolgens in met een Svampdöd verdund met water (1 op 30).
Gaat u het hout schilderen? Pas dan de bovenstaande behandeling toe, verf het hout vervolgens en spuit het hout na het verven nogmaals in.
U kunt dit middel ook 0,05% - dat is maximaal een eierdopje op een pot van 4L - aan de verf toevoegen of een anti-schimmelprimer gebruiken. Vraag hierover advies.
Hoewel de bestanddelen van Svampdöd minimaal belastend zijn voor mens en milieu, is vermijden door middel van isolatie en ventilatie altijd beter dan bestrijden.
Schimmel verwijderen uit hout
1. Groene aanslag verwijderen
Groene aanslag is niet zo gevaarlijk voor uw hout. Dit zijn algen en kunnen vaak met een sopje worden verwijderd. Wel blijft algen-aanslag terugkomen als u verder niets doet. Groene algen zijn met een sopje van lijnoliezeep gemakkelijk te af wassen. Doe dit bij voorkeur direct als de algen de kop op steken zodat ze geen kans krijgen om zich in de verf en het hout te nestelen. Het is aan te bevelen om door uw sopje wat bleekmiddel te doen. Let hierbij wel op uw kleren. Ook behandeling met soda (calciumbicarbonaat) is een goed middel.
Werkt dit niet voldoende, spuit dan in met een mengsel van Svampdöd en water en laat drogen. Doorgaans spoelt de regen de algen er daarna vanaf, u kunt ook met een sopje nog even boenen. Spuit het hout vervolgens nog eens in met het mengsel van water en Svampdöd en laat drogen zonder te verwijderen, ter bestrijding van nieuwe algengroei.
2. Blauwschimmel verwijderen en voorkomen
Zitten er zwarte puntjes op uw hout, dan heeft u een groter probleem. Dit is blauwschimmel en zal het hele hout aantasten. Deze schimmel groeit in het hout en dient grondig te worden verwijderd. In dit geval kunt u ervoor kiezen om meer ingrijpende middelen toe te passen.
De zwarte puntjes op uw hout liggen er niet alleen op, maar groeien er ook in. Doet u niets dan zal binnen enkele jaren deze schimmel - blåsvamp in het Zweeds - zich overal nestelen en houtrot verzoorzaken. U zult dus grondig te werk moeten gaan: goed afwassen met lijnoliezeep en dan een behandeling met anti-schimmelmiddel Svampdöd.
Samenvattend over schimmelbestrijding met anti-schimmelmiddel Svampdöd:
Houtschimmel bestrijden:
Verdun Svampdöd in een verhouding van 1 op 30 (ca. 2,5%) met water. Spuit vervolgens de aangedane oppervlakken in en laat een weekje drogen. Schrob de dode schimmelresten weg met een sopje van lijnoliezeep. Indien de schimmel niet volledig weg is kunt u de behandeling herhalen.
Spuit het hout vervolgens nog eens in en laat het deze laatste keer drogen zonder het af te boenen. Het middel zal werkzaam blijven en voorkomen dat er weer schimmel optreedt.
Het anti-schimmel middel wordt onwerkzaam zodra het in aanraking komt met zeep.
Houtschimmel voorkomen bij het verven:
Verdun Svampdöd in een verhouding van 1 op 30 (ca. 2,5%) met water. Spuit voordat u gaat schilderen het hout in en laat drogen. Daarna kun u verf aanbrengen. Spuit het anti-schimmelmiddel nogmaals op wanneer de verf gedroogd is.
U kunt eventueel Svampdöd voor het schilderen ook 0,05% toevoegen aan de verf. Dit is ongeveer een eierdopje.
Notitie: Hoewel de bestanddelen van Svampdöd minimaal belastend zijn voor mens en milieu, is vermijden altijd beter dan bestrijden. Svampdöd kan wel dodelijk zijn voor diertjes die onder water leven. Let dus op als u een tuinvijver hebt. Vermijd afvoer van Svampdöd in het riool en open water.
Met 1 liter Svampdöd behandelt u ongeveer 300 m² (eenmalig).
Wilt u persoonlijk deskundig advies?
Stuur een e-mail
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.