Home » Zweden » Zweedse cultuur en cultuurverschillen

Zweedse cultuur en cultuurverschillen

Persoonlijke notities van een “rödman” over Zweden cultuur

Heeft u anecdotes over wat u zo opgevallen of overkomen? Laat het ons weten
Stuur ons een e-mail.

Lees meer wetenswaardigheden over Zweden in Moose Webblogg

en reiservaringen op Insights-people.com

Zweden cultuur

Hier is heel veel over te schrijven! En zeker over de vergelijking van de Zweedse en de Nederlandse cultuur. Want cultuur betekent eigenlijk: “zo word het hier gedaan” of “dit is hier normaal, de standaard”.
Voor Nederlanders geeft de term normalna in Russisch wel eens verwarring. Dat is niet zoals het hoort maar zoals het nu eenmaal gaat. Zonder echt waarde oordeel, gewoon een constatering.

Zweden cultuur

Twee leuke tips als u meer wilt lezen over die verschillen in deze ingewortelde gewoonten en opvattingen:

Zweden cultuur door Geert Hofstede

Prof. Geert Hofstede heeft in een wetenschappelijke benadering culturen vergeleken en daaruit kunnen wij een paar leuke dingen leren (natuurlijk ik in aanvulling op eigen ervaringen). Hofstede heeft overigens ook veel boeken over dit onderwerp geschreven. Op zijn website kunt u ook culturen op diverse dimensies vergelijken. Kijk eens bij Zweden

Om te vergelijken waar jijzelf staat in vergelijking tot Zweden en/of Nederland raad ik de Culture Compass aan

http://geert-hofstede.com/cultural-survey.html

U kunt op de website zelf Zweden vergelijken met Nederland. We lijken wel erg op elkaar en waar we verschillen zijn het kleine (maar wel belangrijke) verschillen. Daar komen die leuke misverstanden vandaan als we met elkaar van doen hebben.

Zweden zijn nog net iets meer op hun eigen gemak gesteld (werk is nog iets minder belangrijk), zijn nog net iets minder macho (helemaal niet eigenlijk, het “mag” er niet, maar minder dan Nederlanders), iets minder individualistisch en net iets minder pragmatisch en initiatiefrijk. Regels zijn nog net iets belangrijker dan bij ons.

Wat we soms niet zien is dat Nederlanders toch wel wat banger zijn voor onzekerheid en minder bereid zijn om risico te nemen. Zweden zien werk ook meer als zelfverwerkelijking, wat minder als ruilmiddel voor geld.

Het systeem is bij hen nog belangrijker dan bij ons en managers hebben bij ons net iets meer (maar ook niet al te veel) te zeggen dan bij hen.

Deze verschillen zal iedereen herkennen: geëmigreerde Nederlanders kunnen er over mee praten en schrijven want er zijn leuke boeken over hun ervaringen: wij werken te hard en zijn te direct. En we houden ons niet genoeg aan de (ongeschreven) regels. Als u wel eens in Zweden bent geweest heeft u inmiddels uw eigen anecdotes wel verzameld.

Maar Zweden genieten wat meer van het leven zonder zich daar schuldig over te voelen. Alles maar heel “gradueel” want zoveel verschilt het niet maar genoeg om je aan te ergeren of te verbazen of je er stiekum wat over te verkneukelen. Hier een plaatje van een vergelijking tussen de culturen.

Zweden cultuur

Zweden cultuur

(copyright ITIM)

Zweden Cultuur door Xenophobe’s guide

Voor een hilarische, minder wetenschappelijke maar zeer amusante beschrijving van wat een buitenlander in Zweden opvalt kan ik Xenophobe’s guide to the Swedes aanraden www.xenophobes.com

Niet wetenschappelijk maar wel hilarisch. Xenophobe ziet Zweden als megalomaan en superieur ten opzichte van de buren. Dat blijkt dan ook wel door de ronkende slogan: Stockhom, capital of Scandinavia.

Een paar quotes: “The reputation of Swedes of being a bit square is misleading – they are positively quadratic.” “If you attempt to make an appointment with a Swede, you will receive an answer along the lines of I may be available on the wednesday of week 42”. Nog eentje: “For all their foreign language skills, Swedes do’nt have any body language”.

Deze vermakelijke boekjes zijn er ook over Finnen en Denen overigens.

Lees meer over Zweden cultuur in Moose Webblogg

Zweden cultuur

Zweden cultuur

Zweden cultuur:  persoonlijke anekdotes

Een paar van mezelf:

Zweden cultuur: Het belang van regels

Zweden houden van regels want die geven zekerheid en duidelijkheid, zodat er niet over gesproken hoeft te worden. Daarom zijn overal van die nummer automaatjes in de winkels. Hoef je niet met andere bezoekers te praten, laat staan in een ongemakkelijke situatie te raken. Het duurt lang voor ze er zijn maar daarna is er geen ontkomen meer aan. Bij ons zijn ze er voor ons en of ze nuttig zijn maken we zelf wel uit, in Zweden is het bedreigend als een regel (hoe onzinnig ook) niet wordt gevolgd.

Stel u staat voor een voetgangersstoplicht bij een zebra en er is geen verkeer te zien. U steekt over (want Nederlanders vinden dat regels zinloos zijn als er geen reden is en dan hoef je je er niet aan te houden toch?) en ook de andere wachtende voetgangers. Normaal toch?

In Duitsland zult u na oversteken achtervolgt worden door andere voetgangers, die u uitgebreid uitgaan leggen waarom dit niet de bedoeling is en dat u het dus anders moet doen. Want in Duitsland zijn de regels de mensen, overtreden is een persoonlijke belediging.

In Zweden echter zullen de andere voetgangers zeker niet mee oversteken maar besmuikt met elkaar smoezen hoe er het allemaal is, dit mag toch niet?

Zweden cultuur: Sluitingstijd

Tijd is zeer kostbaar voor Zweden. Een zeer persoonlijk bezit, dat niet lichthartig wordt afgestaan en dus streng bewaakt.

Net van de ferry bij Trelleborg reden we met de toen noch kleine kinderen naar een nabijgelegen dorpje naar het Turistburå. Mijn vrouw dacht, dat we nog wel een stuga te pakken zouden krijgen, het was wel 5 voor 5 maar dat moest wel lukken. Nee dus, de drie! werknemers stonden al met jassen aan en het bordje was dan nog wel niet omgedraaid maar hier waren een paar folders en morgen om 9 uur waren ze weer open. Fijne avond nog….. zonder blikken of blozen. Normalna.

Zweden cultuur: Emejl

Heerlijk onpersoonlijk is email (emejl) ook weer confronterend. De gemakkelijkste reactie is dan dus: niets doen. Als een vraag wat lastig is of een opmerking niet plezierig, antwoordt gewoon niet. Dat is me vele keren gebeurd. Een andere reden om niet te antwoorden is: het is wel duidelijk zo. Geen bericht is goed bericht. En dat moet de andere kant maar zelf concluderen. Als je het weet is er prima mee te leven hoor.

Zweden cultuur: zaken doen

Het is natuurlijk afhankelijk van het soort zaken maar als het een niet internationaal bedrijf is zijn enige verrassingen niet uitgesloten. Tijd wordt ook hier zeer serieus genomen dus een afspraak is ook een afspraak, komt op tijd. En als een meeting 1 uur duurt dan is het ook exact 1 uur. De Nederlandse babbel stuit op onbegrip, het gesprek gaat uitsluitend over zaken en vaak is er geen overeenstemming in het gesprek, de uitkomst wordt regelmatig pas achteraf meegedeeld. Ook onderhandelen gaat razendsnel, een optie wordt al snel als de uitkomt genomen.

Regels zijn er om je er aan te houden maar zijn dat de regels van de Zweedse partij en vaak worden de regels pas na enige tijd duidelijk. Zorg er zelf voor dat je ze kent want de Zweedse partij gaat er als vanzelfsprekend van uit dat u dat weet. Verwacht daar geen inlevings vermogen. Inderdaad op Vrijdag kan worden afgehaald. Niet gezegd wordt dat na 1 uur de zaak gesloten is, dat is toch normaal (normalna) ?

Zweden cultuur

Zweden kunst en cultuur

Ack Värmeland du sköna  luister en huiver, diverse versies, een van mijn favorieten is Monica Zetterlund. Het onofficële Zweedse volkslied: Ja, där vill jag leva, där vill jag dö. Ik zou het u graag hier laten zien maar Sony Media houdt deze mooie clip uit de lucht….

Monica Zetterlund (meisjesnaam Monica Nilsson geboren September 20, 1937 in Hagfors, Värmlands län, Sweden, overleden Maart 12, 2005 in Stockholm) was een Zweedse zangeres en actrice en een rolmodel voor vele Zweedse vrouwen in de zestiger en zeventiger jaren. Ze overleed tragisch door een brand in haar flat….

Jazzliefhebbers: met Bill Evans is ze onvergelijkbaar: Walz for Debby

Zweden cultuur: Film

Zweden is beroemd om zijn goede films en TV series. Hier mijn favorieten: De oude Beck verfilming van Sjowall en Wahloo met Gösta Eckman , Så som i himmelen (met Lena!), Lisa Marklund verfilmingen en inmiddels een enorme rij Krimi’s.

Zweden cultuur: Mijn favoriete actrice:

Alexandra Dahlstrom speelde in de cultfilm Fucking Åmal, Fröken Sverige (dat is dus Miss Zweden) en jawel onze eigen GTST.

Zweden cultuur: Boeken

Zweedse detectives natuurlijk, bijvoorbeeld Åke Edvardsson al zijn er nu wel erg veel en niet allemaal even goed maar stiekum is voor mij de beste Noordelijke crimischrijver de IJslandse Arnaldur Indriðason.