Home » Zweden » Het iconische dier uit Zweden: alles over de moose!

Het iconische dier uit Zweden: alles over de moose!

Moose, elk of eland?

Dat u de termen moose, elk en eland door elkaar haalt is niet zo vreemd. Het is allemaal ook een beetje verwarrend. Let goed op, we leggen het u uit.

De eland (Alces alces) is de grootste nog levende hertensoort: hij wordt minstens zo groot als een paard. Zijn gewei weegt zo’n 20 kilo. Het is de enige nog levende soort uit het geslacht Alces. De Alces alces wordt in Noord-Amerika Moose genoemd en in Europa als Elk aangeduid. Het woord elk is, net als het Zweedse woord älg (uitgesproken als ‘elj’), ontleend aan het Latijnse alces.

De verwarring zit het hem erin dat het woord elk ook in het Engels wordt gebruikt. In Noord-Amerika wordt elk echter gebruikt voor de aanduiding van een heel ander dier – een soort hert. In Europa noemen we dit hert een Wapiti. En om het dan nog iets ingewikkelder te maken: in het Brits-Engels wordt er met het woord elk wel weer de Zweedse elk bedoeld.

Grappige berichten over de eland

Dronken moose

Elanden zijn nieuwsgierig en houden van fruit. Het komt regelmatig voor dat ze zo gretig zijn, dat ze ook half gefermenteerde appels eten die alcohol bevatten. Dat heeft soms opmerkelijke gevolgen zoals u op de onderstaande foto kunt zien. Bron: thelocal.se.

dronken eland moose
Dronken eland in de doom

Eland in de metro

Elanden zijn vrijpostig en zo nu en dan de weg goed kwijt. Een eland heeft in de Noorse hoofdstad Oslo het verkeer eens flink ontwricht door een spoorwegtunnel, een autosnelweg en de ondergrondse te bezoeken. De eland hinderde eerst het treinverkeer toen hij een spoorwegtunnel inliep en veroorzaakte vervolgens files toen hij een autosnelweg aan de rand van de stad opging. Later bereikte hij volgens de zondageditie van de krant Aftenposten het centrum.

Niet ver van het centraal station ‘nam’ de eland toen de metro. Die werd anderhalf uur stilgelegd vanwege de aanwezigheid van de vreemde forens in het tunnelsysteem van de ondergrondse.

De eland heeft zijn tocht helaas met de dood moeten bekopen. De politie, brandweer en jagers hebben ondergronds jacht op hem gemaakt en het dier afgeschoten. Bron: Vk.nl 13052012

Jacht op elanden

De eland heeft in Zweden weinig natuurlijke vijanden. Voor het plezier van de jagers en vanwege het ongemak dat boeren ondervinden van elanden wordt de populatie door jacht in de hand gehouden. Een grote groep Zweedsen doet dat overigens graag – wat moeten ze anders in de winter – maar de jacht is streng gereglementeerd. Vooral in provinciale gebieden is het ‘the talk of the town’ wanneer het seizoen weer geopend is. Er zijn zo’n 300.000 elanden in Zweden en elk jaar worden er zo’n 80.000-100.000 geschoten. Om het vlees gaat het niet, al zullen velen best een elandenbiefstukje lusten, de beleving en traditie zijn het belangrijkst. Als elanden niet worden voortijdig afgeschoten worden ze zo’n 15 – 25 jaar.

De Moose in Nederland

Een Drentse jachtvergunning laat zien dat de eland tot in 1025 nog in Nederland rondliep. Ze zijn waarschijnlijk uitgestorven door de jacht en een zoektocht naar andere leefgebieden. Elanden worden nu alleen nog gehouden in Natuurpark Lelystad.

Nog een grappige Moose-compilatie.

https://www.youtube.com/watch?v=9T27xFSsxxs
verf in schagen

Persbericht: De eland is gespot in Schagen!

Schagen, 28 februari 2022 Als u op de Witte Paal in Schagen rijdt dan zult u even gek opkijken als u langs nummer 304a rijdt. Daar staat namelijk een levensgrote …

Lees verder

Kleurplaat Moose Farg mengen en cijfers

Kleurplaat

Deze kleurplaat is er niet zomaar een! De cijfertjes vertellen je welke kleur je moet gebruiken om de plaat zichtbaar te maken.. Sommige kleuren zijn mengkleuren. Wat krijg je al …

Lees verder