Sill is een klassiek Zweeds gerecht dat typisch met Midsommar (24 juni) gegeten wordt. Overigens ook wel met Pasen, Kerst en de rest van het jaar. Sommige ingrediënten zijn typisch Zweeds en niet gemakkelijk in alle supermarkten te krijgen. Online is er inmiddels wel veel beschikbaar, en anders kunt u een kleine Nederlandse aanpasing maken. Dan smaakt ‘ie natuurlijk niet helemaal Zweeds. De sill wordt lekkerder als je het langer laat staan. Minimaal een dag, maar maak het recept gerust drie dagen voordat u het wilt gaan eten.
Ingrediënten
4 dl basterdsuiker
3 dl water
1 dl natuurazijn (12%)
2 potjes gezouten haringfilets (in Zweden: inläggningssill)
1 eetlepel piment, heel (in Zweden noemen ze dit kryddpeppar, in het Engels: Allspice)
1 theelepel zwarte peper, heel
2 theelepels witte peper, heel
2 laurierblaadjes
10 kruidnagels, heel
2 witte uien
1 wortel
0,75 dl dille, gehakt, vers of bevroren
Kooktijd: 30 minuten + 2 dagen in de koelkast
Bereiden
1. Kook de suiker, het water en de azijn. Roer zodat de suiker oplost en laat vervolgens volledig afkoelen.
2. Spoel de haringfilets af met koud water en laat ze uitlekken.
3. Snijd de haring in stukjes van iets meer dan cm dik. Schil en verdeel de ui in vier partjes. Versnipper ze dun. Schil en snijd de wortel.
4. Maal de kruiden in de vijzel. Stop haring, ui, wortel, kruiden en dille in een grote pot of kom. Giet over de lagen en dek goed af. Minstens één dag koel bewaren, bij voorkeur twee.